juni 18, 2024

Woning Stijl

Blog voor het inrichten van je woning

4 tips bij het ontruimen van een woning

Heeft u een woning die moet worden ontruimd? Bijvoorbeeld vanwege wateroverlast, omdat er asbest inzit of vanwege een situatie van sociale/psychische aard? In dit artikel geven we tips bij het ontruimen van een woning.

1. Creëer een veilige situatie voor de ontruimers

Als er sprake is van woningontruiming omdat er asbest in de woning gevonden worden, is het vanzelfsprekend dat de situatie de gezondheid van degenen die de woning gaan ontruimen niet in gevaar mag brengen. Maar ook als er sprake is van bijvoorbeeld een burenconflict is het belangrijk om een veilige situatie te creëren. Streef daarom veiligheid in de breedste zin van het woord na.

2. Doe een inventarisatie in de woning

Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat, is het aan te raden een eerste inventarisatie te doen in de woning. Bekijk de woning van binnen en buiten, spreek met buren en andere buurtbewoners. Dit voorkomt onvoorziene omstandigheden.

3. Neem voldoende gereedschap mee

Een woning ontruimen is een klus die om allerlei soorten gereedschap kan vragen. Soms dient er met een hogedrukspuit vuil op de vloer of muren weggespoten te worden. In andere gevallen dient een vloer of tapijt verwijderd te worden. Wellicht hebben ze speciale zaken in hun keuken geïnstalleerd (zoals een waterontharder). Er zijn zoveel zaken die u tegen kunt komen bij het ontruimen van een woning, dat u er goed aan doet een ruime hoeveelheid gereedschap mee te nemen.

4. Schakel een ontruimingsbureau in

Bij de ontruiming van een huis is het vaak aan te raden om hier een gespecialiseerd bureau voor in te schakelen. De mensen die in dienst zijn bij zo’n bureau hebben zoveel verschillende situaties gezien dat u met hen op elk scenario bent voorbereid. Of er nu sprake is van een vieze of verwaarloosde woning, een vloer of tapijt die moeten worden verwijderd of andere zaken die het ontruimen lastig kunnen maken: een bureau is een perfecte partner bij een lastige klus als een woningontruiming. U bespaart uzelf hier bovendien een hoop ellende mee.

Want eerlijk is eerlijk, weinig mensen worden vrolijk van de gedachte om een woning te moeten ontruimen. Behalve de mensen van het woningontruimingscentrale, want die hebben er niet voor niets voor gekozen om dit als beroep te doen.

Tapijtverwijdering is een van de zaken die vaak voortkomt bij woningontruimingen
Een van de zaken die vaak veel tijd vergen bij het ontruimen van woningen is het verwijderen van tapijt en andere soorten vloeren.