juni 18, 2024

Woning Stijl

Blog voor het inrichten van je woning

schouwveger

Laat een schouwveger komen

Als je een huis hebt waarin je een kachel stookt dien je met regelmaat ook een schouwveger te laten komen om de schouw te laten reinigen. Het is niet alleen voor je eigen veiligheid belangrijk om dit te laten doen maar als een schouw op tijd gereinigd wordt kan deze ook langer meegaan.

Diverse problemen mogelijk

Bij het schoonmaken van een schouw kan een schouwveger op verschillende problemen stuiten. Hierbij kun je denken aan verstoppingen of schade aan de schouw zelf omdat deze niet goed onderhouden is. Als je voor regelmatig onderhoud zorgt kun je schade voorkomen maar blijft de schouw ook veilig in het gebruik. Bij een schone schouw komen er geen gassen of rook de woning in die voor gevaarlijke situaties en een hoop viezigheid kunnen zorgen.

Laat het een professional doen

Een schouw dien je periodiek te laten reinigen door een erkend bedrijf. Een voorbeeld hiervan is Schouwonderhoud Willems. Zij vegen naast schoorstenen ook de schouw. Als de klus geklaard is krijg je een attest dat je kunt overleggen aan de verzekering zodat jouw woning afdoende verzekerd kan worden.

Geen gevaarlijke situaties meer

Een geveegde schouw voorkomt dat er gevaarlijke gassen en rook de kamer binnenkomen waar deze zich bevindt zodat je interieur niet beschadigd wordt. Daarnaast kan er koolmonoxide vrijkomen hetgeen gevaarlijk is voor mensen. Als je de schouw op tijd laat reinigen raakt het kanaal waardoor de rook en andere gassen afgevoerd worden naar buiten niet verstopt en loop je geen kans op gevaarlijke situaties. Als je de schouw niet op tijd laat vegen kan zich roet of teer af gaan zetten binnen de schouw zelf. Op het moment dat je dan bijvoorbeeld je kachel of haard stookt kan deze aanslag vlam vatten door het vuur en de woning daardoor in brand vliegen. Vogels willen nog wel eens een nestje bouwen in een schoorsteenbuis. Hierdoor kan de rook niet snel genoeg afgevoerd worden en loop je kans dat deze de verkeerde kant opgaat en terugkomt in huis. Ook daarvoor laat je de schouw vegen.